Dobrze przyrządzona kaczka bez wątpienia pozostanie na długo w pamięci rodziny. Jeśli zastosujemy poniższy przepis na przygotowanie tej tradycyjnej polskiej potrawy jaką jest kaczka z jabłkami bez wątpienia nasi goście jak i domownicy będą zachwyceni.
Składniki:
- 1 świeża kaczka,
- łyżka masła,
- przyprawy – rozmaryn, estragon, majeranek, czosnek, sól, pieprz
- 4 małe jabłka,
- 750 g ziemniaków,
- oliwa z oliwek.
Przed upieczeniem kaczki mięso należy natrzeć ziołami, czosnkiem, oraz solą i pieprzem. Najlepiej zrobić to co najmniej 3 godziny przed pieczeniem. Jeśli jednak chcemy, aby kaczka miała jak najwięcej aromatu ziół warto nasmarować ją wieczorem dzień przed przyrządzeniem i odłożyć do lodówki.
Jabłka należy umyć, obrać ze skórki, a następnie dwoma z nich nafaszerować wnętrze kaczki.
Jak przyrządzić kaczkę, żeby mięso było dobrze upieczone, ale jednocześnie nie wysuszone? W tym celu najlepiej do pieczenia użyć naczynia żaroodpornego. W trakcie pieczenia mięso będzie można przykryć, a dzięki temu nie będzie ono suche. Piekarnik należy rozgrzać do 220-230 stopni i ustawić termoobieg. Kaczkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie otwieramy na chwilę piekarnik i przykrywamy naczynie. Zmniejszamy temperaturę na 175-185 stopni i pieczemy przez około dwie godziny. Na około 30 minut przed końcem pieczenia obkładamy kaczkę pokrojonymi w plasterki pozostałymi dwoma jabłkami.
W trakcie pieczenia warto również około 2-3 razy podlać kaczkę wytapiającym się tłuszczem. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej soczysta.
Po zakończeniu pieczenia kaczkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na około 5-10 minut żeby mięso odpoczęło. Dzięki temu unikniemy wypłynięcia soków podczas krojenia.
W czasie pieczenia można również dołożyć na osobnej blasze pokrojone w grube plasterki ziemniaki. Wcześniej należy wymieszać je z oliwą i przysypać odrobiną rozmarynu. Będą one potrzebować około godziny, aby być chrupiące.
Kaczka doskonale smakuje z konfiturą malinową lub z żurawiną.