Mięso z królika jest niezwykle delikatne i smaczne. Istnieje wiele sposobów na jego przygotowanie jednak to podczas pieczenia mięso zachowa najwięcej aromatu, a odpowiednio przygotowane będzie miękkie i wilgotne w środku.
Królik pieczony z warzywami
Do przygotowania królika pieczonego z warzywami będziemy potrzebować:
- 1 tuszka królika,
- 4 marchewki średniej wielości,
- 3 cebule (białe lub czerwone)
- 3 pietruszki,
- pół korzenia selera,
- pół kostki masła,
- szklankę bulionu warzywnego
- Do smaku w zależności od upodobań: liście laurowe ziele angielskie, jałowiec, sól, pieprz, tymianek.
Marynata:
- łyżka miodu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka musztardy francuskiej,
- łyżka octu jabłkowego lub winnego,
- ząbek czosnku,
- majeranek
W pierwszej kolejności mięso należy umyć i wysuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę, a następnie wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą i natrzeć dokładnie mięso ze wszystkich stron. Następnie przełożyć królika do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 12h.
Wszystkie warzywa obrać i pokroić w słupki, cebulę w talarki. Do naczynia żaroodpornego dołożyć warzywa, tak żeby otoczyły mięso. Masło pokroić w plasterki i dołożyć na górze. Posypać ulubionymi przyprawami, a następnie przykryć i wstawić do piekarnika z termoobiegiem ustawionego na 200 stopni. Piec przez około 2 godziny.
Jak przyrządzić królika, żeby jego mięso nie było suche? Przede wszystkim mięso podczas pieczenia powinno być w zamkniętym naczyniu. Dodatkowo co około 15-20 minut warto na chwilę otworzyć piekarnik i podlać mięso bulionem z warzyw. W połowie pieczenia należy zdjąć pokrywkę i zmniejszyć temperaturę do około 180 stopni. Dzięki temu mięso zarumieni się i stanie się chrupiące na górze.
Po zakończeniu pieczenia nie wyjmujemy od razu mięsa z naczynia. Dobrze jest wyjąć naczynie z piekarnika i odstawić na około 10-15 minut. Sprawi to, że mięso odpocznie i nabierze dodatkowo smaku.
Gotową potrawę podajemy z ziemniakami, które można upiec na osobnej blasze w piekarniku. Świetnie łączy się również z mizerią czy surówką z kiszonej kapusty.