Możesz wypić tradycyjną herbatę z cytryną, albo urozmaicić ją zdrowym sokiem z aronii, który przygotujesz samodzielnie.
Małe, czarne kuleczki od wieków wpływają na zdrowie i kondycję ciała, dlatego warto wiedzieć jak zarobić sok z aronii, szczególnie, że przepis jest banalnie prosty.
Dlaczego warto pić sok z aronii?
Przyjemnie jest zimową porą usiąść z kubkiem gorącej herbaty, która rozgrzewa energetycznym, własnoręcznie zrobionym sokiem. Jeśli słodkim dodatkiem jest sok z aronii, możesz być pewnym, że oprócz przyjemności, możesz zaznać także zdrowia, które przynosi spożywanie tego owocu.
Aronia, dzięki dużej zawartości witaminy C, B2, B3 i E oraz kwasu foliowego, błonnika, wapnia, żelaza i potasu, jest wieloskładnikowym dobrodziejstwem, który ze szczególną troską dba o:
- układ krwionośny
- narząd wzroku
- odporność i ogólne funkcjonowanie organizmu
- poziom glukozy we krwi, dlatego polecana jest cukrzykom.
Możesz bezpiecznie podawać sok z aronii dzieciom lub kobietom w ciąży, dbając o ich zdrowie i kondycję organizmu, ponieważ owoce nie mają szkodliwych substancji, które mogłyby niekorzystanie wpływać lub uczulać.
Jak zarobić sok z aronii. Prosty przepis, który nie zajmie Ci dużo czasu
Żebyś mógł w okresie jesienno-zimowym, otworzyć aromatyczną butelkę, rozgrzać się i wpłynąć na stan swojego zdrowia, musisz wiedzieć jak zarobić sok z aronii?
Sok z aronii z sokownika jest na pewno najszybszą formą otrzymywania napoju, ale możesz poradzić sobie nawet wtedy, kiedy nie posiadasz tego urządzenia.
Składniki potrzebne do zrobienia soku z aronii to:
- 2 kg owoców
- 1,5 l wody
- 1-2 kg cukru (w zależności od preferencji słodkości)
- wyciśnięty sok z 1 cytryny
- 2 garści liści wiśni (nie jest to warunek konieczny, ale aromat soku będzie bardziej intensywny).
Jak zarobić sok z aronii bez sokownika? Wystarczy kilka prostych czynności kuchennych:
- Owoce aronii oraz liście wiśni (jeśli zostały włączone do przepisu) należy opłukać pod bieżącą wodą i włożyć do garnka, o minimalnej objętości 5 litrów
- Dodać pozostałe składniki, czyli sok z cytryny i cukier
- Wszystko zalać wodą i zacząć gotować, doprowadzając do wrzenia
- Zmniejszyć i gotować na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, co jakiś czas mieszając
- Owoce i liście przecedzić przez sito
- Klarowny napój ponownie postawić na ogniu i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu, natychmiast zdjąć z palnika i przelać do wyparzonych i suchych butelek lub słoików
- Po zakręceniu pasteryzować przez 15-20 minut.