Tradycyjna węgierska potrawa leczo, jest również bardzo popularna w Polsce. Istnieje wiele wariacji jak np. leczo z pieczarkami, warzywne (wegańskie), z kiełbasą czy z kurczakiem. Poniżej zostanie przedstawiony podstawowy przepis, który można dowolnie modyfikować jeśli już wie się jak zrobić leczo.
Składniki na leczo warzywne:
- 3 średniej wielkości cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 papryki (mogą być czerwone, żółte, zielone),
- 1kg pomidorów, lub słoik passaty,
- łyżka słodkiej papryki w proszku,
- sól, pieprz,
- łyżeczka ostrej papryki,
- oliwa z oliwek,
- zioła prowansalskie, bazylia (opcjonalnie).
Jeśli chcemy wykonać leczo z cukinii potrzeba jednej średniej wielkości cukinii. Do leczo z kiełbasą potrzebować będziemy 40dag kiełbasy.
Całą potrawę można wykonać na dużej patelni, w woku lub w garnku. W pierwszej kolejności należy pokroić wszystkie składniki, ponieważ zajmuje to najwięcej czasu z przygotowania całej potrawy. Dzięki temu gdy zaczniemy już ją przygotowywać wszystko pójdzie bardzo sprawnie.
Cebulę kroimy w grubą kostkę lub w pół talarki. Paprykę kroimy w kostkę. Jeśli przygotowujemy leczo z pomidorów, a nie passaty kroimy je w kostkę. Pomidory można wcześniej sparzyć i obrać ze skórki.
W pierwszej kolejności należy rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. W momencie gdy cebula się zarumieni dodajemy paprykę oraz pomidory lub passatę. Całość przykrywamy i dusimy około 10 minut.
Jeśli przygotowujemy leczo z kiełbasą, należy pokroić ją w kostkę i podsmażyć na osobnej patelni, a następnie przełożyć do naczynia z papryką, cebulą i pomidorami.
Dla leczo z cukinią, kroimy ją w kostkę i dodajemy właśnie po ok. 10 minutach od dodania pomidorów.
Po dodaniu wszystkich składników należy dusić około 15 minut. Na koniec należy dodać słodką paprykę, paprykę ostrą, sól, pieprz i inne zioła wedle upodobań.
Leczo można jeść samodzielnie, ale świetnie smakuje również podane ze świeżym pieczywem z masełkiem. Można je również podać z ryżem.